Vauvateatteri

Vauvateatteri on teatteria vauvoille. Vauvateatteri on alun perin lähtenyt liikkeelle kirjailija Hannele Huovin ja musiikkipedagogi Soili Perkiön ideasta. Jyväskylän Kaupunginteatteri otti ensimmäisenä laitosteatterina ohjelmistoonsa vauvoille suunnatun esityksen, Sydämeen käärin silkkiliinan , joulukuussa 2002. Ensimmäinen vauvateatteriesitys koostui Huovin runoista ja Perkiön sävellyksistä. Tämän jälkeen vauvoille on tehty teatteria useassa kaupungissa.

Vauvateatterissa on erityisen tärkeää esiintyjien ja yleisön välinen vuorovaikutus. Esiintyjät pyrkivät luonnollisuuteen eivät roolisuoritukseen. Vauvojen kanssa toimittaessa on tärkeää olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa vauvojen kanssa, koska vauvat tarvitsevat virikkeitä vuorovaikutuksensa kehittymisen tueksi. Tärkeintä vauvateatterissa on luonnollisuus ja rauhallisuus. Yleisöön otetaan kerrallaan korkeintaan kolmekymmentä vauvaa aikuisen kanssa, jotta jokaisen vauvan huomioiminen ja tunnelman luominen mahdollistuu.

Lähde: Paananen, Elina. 2005. Sydämen käärin silkkiliinaan, Teatteria vauvoille, Kasvatustieteen kandidaatintyö, Varhaiskasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto.